KANO Shihan & Dr. Matsumae på een og samme dag

KANO Shihan & Dr. Matsumae på een og samme dag

9. november 2017 Slået fra Af rv

[et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.0.86″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.86″ background_layout=”light”]

Friske og veludhvilet – jetlag besejret på en enkelt dag

På førstedagen i Tokyo valgte vi ved ankomst (vi landede klokken 09 i Japan, lokal tid), at holde os vågne ind til om aftenen i et forsøg på at lægge jetlag’en bag os, på en hård og kontant måde. Da vi vågnede til en begivenhedsrig andendag i metropolen var alle mere eller mindre uberørte af den lange rejse og den lange dag der lå bag os. For nogle gik denne dag shopping, mens andre dyrkede de lokale kulinariteter intenst. Således var der ved aftenturen i toget masser af beretninger om lokale retter med særlige smage og “den der helt specielle sweatshirt” som Mizunobutikken havde. Jo indtryk og ønsker var der nok af.

KANO Shihans grav

Gad vide om folk egentlig vidste og ved, hvor speciek denne dag skulle være og var, når man er judoka. Vistartede i nogle små hold, som skrevet øverst, hvor mad, sweatshirts og andre at livets fornødenheder blevet studeret. Op ad formiddagen samledes igen for at tage på fælles tur. Vi tog til kirkegården, som fra Kodokan lå nogle stop på en af undergrundsbanerne samt en lille gåtur på en halv times tid. På denne klassiske kirkegård aflagde vi judoens stifter KANO Jigoro et vist og takkede ham for at vi dyrker den sport vi dyrker, at vi har mødt de mennesker vi har mødt og at han i det hele taget har givet et kæmpe stort bidrag til menneskeheden, især efter hans død i 1938.

Svendborg Judo Klub rejste i oktober 2017 til Japan med en 10 mand stærk delegation, som skulle ud for, først og fremmest, at træne judo i sportens hjemland og lige så meget, at pleje eksisterende relationer og ikke mindst, skabe nye.

Matsumae Judo Juku – med rødder som spores tilbage til den danske højskole

Da den sene eftermiddag kom skulle vi igen sige tak. Denne gang til en mand, som var mindst lige så vigtigt for dansk judos relationer i Japan, som KANO Shihan var for selve judoen. Vi skulle aflægge et træningsbesøg på Matsumae Judo Juku. Dr. MATSUMAE Shigeyoshi besøgte på i 1930erne en dansk højskole og tog tankerne om højskolen med hjem til Japan. Har startede han en skole som tog udgangspunkt i Grundvigs tanker om folkeoplysning og samtalebaseret undervisning. Skolen og systemet fungerer den dag i dag, og indenfor judo er TOKAI Universitetet et af Japan og dermed verdens stærkeste. Nåh men vi besøgte Matsumae Judo Juku, alle havde virkeligt set frem til mødet med Yamaguchi Senseis tropper. Sensei og hans hjælpetrænere lavede en fantastsk træning, med fokus på randori, i nogle hyggelige, sjove og motiverende rammer. Man ser at en slags moderne pædagogik har slået igennem og bruges på denne skole.

Vi havde Buster med på børneholdet (U13) og de resternede trænere med hos de som så var over 13 år. Den ældste deltager (af de lokale udøvere) var et godt stykke oppe i 40erne. Så også i judoens moderland er der plads til motionsjudo.

Mange oplevelser rigere med et eller flere minder for livet (…samt enkelte blå mærker) tog vil tilbage til Kodokan, hvor vi havde base. Her hyggede vi med sodavand, Pocari Sweat (en japansk sportsdrik), en enkelt øl og historier om “…så du da…”  og “…nøj han kastede hårdt ham der..”. Og så var der nogle som spiste en flødeost-is

 

[/et_pb_text][et_pb_gallery _builder_version=”3.0.86″ show_title_and_caption=”on” show_pagination=”on” fullwidth=”on” orientation=”landscape” zoom_icon_color=”#2ea3f2″ hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” background_layout=”light” pagination_font_size_tablet=”51″ pagination_line_height_tablet=”2″ gallery_ids=”521,522,523,524,525,526,527,528″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]