HVORFOR SKAL DIT BARN GÅ TIL JUDO?

HVORFOR SKAL DIT BARN GÅ TIL JUDO?

7. december 2018 Slået fra Af rv

Mange vælger kampsport fremfor andre sportsgrene, fordi de vil lære at forsvare sig selv. I judo træner du nogle af de reflekser som du har brug for, skulle du en dag komme i problemer og det giver dig i nødstilfælde, redskaber til at kunne kæmpe imod, hvis du bliver overfaldet. Den mest markante forskel på judo og andre kampsporter, er at man ikke slår og sparker i judo. Hvad kan judo ellers?

Respekt for medmennesker

Respekt er en stor del af judo. Der er plads til alle personligheder, og alle mennesker har deres styrker i judo. Det er alt sammen en del af det personlige, som træneren har til opgave at få det bedste ud af, kombineret med god judo. Der findes mange sportsgrene hvor udadreagerende personligheders nedladende gestikuleringer og hånende adfærd nærmest er en del af showet. Den slags negativ mobbende adfærd hører ikke hjemme i judo.
I judo bukker man pænt for hinanden, som i den japanske kultur. Det gør man for at udvise taknemmelighed og respekt for modparten.

Bælter

I judo er bælter og bæltefarve en vigtig målestok til at markere fremskridtene, i udøverens forståelse og kunnen. Det kan naturligvis aldrig være 100% retvisende eller éns mellem udøvere, men det er tæt på.
For børn virker det ofte således, en ny bæltefarve giver selvtilliden et boost, ligesom det på den lange bane, skaber refleksioner og dybere filosofisk forståelse for judoen som kunst og som sport. Nogle bliver bidt af bælteprøverne, og bliver ved tildelingen af et nyt bælte, motiveret til allerede at stræbe efter det næste i rækken.

Selvtillid i testsituationer, Svendborg Judoklub

Selvtillid i testsituationer

Fra en ung alder opbygger børn og unge selvtillid igennem judo. Man bliver ganske ofte testet på sin kunnen. Det sker i kampsituationer, hvor man får afprøver sin judokunnen i praksis, mod en modstander som er ude efter det samme udbytte; Læring og i bedste fald, en sejr. Judokæmpere i alle aldre, bliver testet i graduerings-sammenhæng. Her kan blive udsat for alt fra praksis-fremstilling af éns viden, til noget som minder om paratviden indenfor judoens principper.

Motion

De fleste sportsgrene i den vestlige verden benytter sig af gymnastiske opvarmningslege, koordinationsøvelser, gruppelege, osv. Tager man eks. holdsport, så er deltagelsen og dermed intensiteten mindre i disse da det ikke er alle som kan være boldholdere og spilopbyggere. Der vil altså være forholdsvis mange pauser i éns deltagelse. Når du laver judo, er du aktiv hele tiden i kampen.
Fokus på den individuel præstation
I kampsporten er hvert barns succes baseret på hans eller hendes individuelle kvaliteter. Måske er dit barn ikke den mest vindende i sin klasse. Han kan dog sige, at han prøvede – og tabte. Han vil ikke være den mindst vindende fordi han blev bænket i en holdsport hvor hans træner bestemmer hvor meget han kommer på banen.

Judo handler ikke om brutal kraft, det handler om kontrol

I judo arbejder man med princippet: ”Minimal indsats maksimal effekt”. Forud for en succesfuld judoteknik ligger der sjældent brutal kraft, men timing, udnyttelse af modstanderens kraft/reaktioner, og timers forudgående træning med gentagelser af rytmer og eksplosioner. Mens fysisk styrke og størrelse er vigtige elementer, er mental styrke sandsynligvis den mest kritiske faktor i konkurrencesammenhæng

Lighed mellem kønnene

Mange mennesker betragter ikke kampsport som noget for piger, men det er en fejl. Judo er én af de kampsporter, som både drenge og piger kan dyrke og træne sammen. Det findes mange elementer af judo som kan trænes/øves i en kamp eller træningssituationer, som umiddelbart virker som en ulige kamp, når man betragter konstellationen udefra.

Konkurrence

Judo handler om konkurrence, ligesom enhver holdsport måtte gøre det. Konkurrence elementet er et fantastisk værktøj når man skal måle fremskridt og teste evner. I modsætning til holdsport kan taberen i en judokamp ikke rigtig bebrejde nogen, ud over sig selv.

Udover at man har noget konkret at arbejde med, ift. Egen læring, får man også respekt for modstanderens indsats. Man ved, ned til detaljen, hvad han gjorde for, at besejre én selv.

Jo, judo indeholder mange menneskelige, fysiske, sportslige og dannelsesmæssige læringer.

Tag ned i din lokale judoklub i dag – judo er for børn og voksne